Gjennom Tõnu Tunnels linse: fra rom for biler til steder for mennesker

26. juni 2023

Tunnel’s syn

Du er kanskje ikke klar over det engang, men byen din er bygget for biler. Veier og parkeringsplasser tar opptil 80% av byarealet. Tenk om noe av det kunne blitt til grønne parker og gågater i stedet.

Rundt om i verden har byer begynt å slå tilbake mot private biler.

For å dokumentere endringen sendte vi den prisbelønte fotografen Tõnu Tunnel over hele Europa og kuraterte arbeidet hans til det første galleriet med urbane transformasjoner noensinne.

Og nå er det på tide å høre fra mannen selv – Tõnu Tunnel, en fotograf fascinert av byer i stadig endring.

Q: Fortell oss litt om deg selv.

“Som arkitekturfotograf er jeg tiltrukket av å skildre produserte rom.

Jeg har vært betatt av å observere byer, deres arkitektur og urbanisme i halve livet mitt. Før jeg begynte å fotografere ved Estonian Art Academy, studerte jeg kort konstruksjonsteknikk ved Tallinn tekniske universitet. Selv om emnet var for tørt for min smak, var det min første indikasjon på en dyp interesse for bygde miljøer.

Å bo i Tallinn har latt meg være vitne til en rik historie fra forskjellige tidsepoker, fra middelalderens gamleby til nedslitte industriområder fra sovjettiden, amatør-“cowboykapitalisme” fra 90-tallet og fancy mikroleiligheter med dører styrt av smarttelefon.

Å observere disse områdene, og deres uunngåelige gentrifisering, har utviklet seg fra en lidenskap til et yrke. Selv om jeg først og fremst fotograferer oppdrag for arkitekter, dokumenterer jeg fortsatt av og til gamle bygninger som skal rives eller renoveres til det ugjenkjennelige. Jeg føler et spesielt sosialt ansvar for å gjøre dette.”

Fra Barcelona til Amsterdam: tilpasning til pulsen i forskjellige byer

Q: Beskriv prosjektet; hvordan var det å komme seg rundt? Hvilke utfordringer møtte du? Hva var favorittbyene dine?

“Arbeidet med dette prosjektet var et interessant eksperiment for å forstå hvordan forskjellige byer puster, ser ut, og føles. 

Mens noen byer var enkle å navigere, viste det seg å være mer anstrengende i andre.

Den spennende følelsen av å reise til en ny by avtok raskt, og jeg omfavnet normaliteten til det urbane. Prosjektet tvang meg til å tilpasse fotograferingen og teknikkene mine. Jeg lærte å være raskere og mer diskret.

Jeg lot fotostativet mitt bli igjen til fordel for et mer turistaktig utseende. Dette hjalp på å unngå å tiltrekke meg oppmerksomhet mens jeg prøvde å få det perfekte bildet av et travelt torg eller en gågate.

Reisen gjennom byene var full av uforglemmelige øyeblikk, alt fra en taxisjåfør i Barcelona som kjørte gjennom natten til eldre herrer som spilte petanque og livlige samtaler i byen.

Det mest gledelige ved turen var imidlertid å være vitne til forvandlingen fra bilfylte gater til livlige fotgjengersoner.

Å utforske Paris på en el-sykkel viste seg å være en uventet herlig opplevelse. Samtidig fanget København raskt hjertet mitt og ble en av mine favorittbyer gjennom tidene, takket være dens mer hensynsfulle trafikkultur. 

Til motsetning føltes det litt aggressivt å manøvrere seg gjennom Amsterdam, og byen manglet den harmonien som jeg satt pris på i København.”

Å se byer utvikle seg: fra rom for biler til steder for mennesker

Q: Hvilke byer har endret seg mest? Hvilke har fortsatt rom for endring? Og hvordan kan vi skape flere menneskesentrerte byer?

“Selv om det er vanskelig å peke ut nøyaktige steder, ble jeg imponert over transformasjonene til Paris og Amsterdam. Samtidig krever byer som Torino, Madrid, Tallinn og Stockholm ytterligere endringer, etter min mening.

Som en erfaren syklist følte jeg meg komfortabel med å leie sparkesykler og el-sykler nesten overalt. Likevel forstår jeg at ikke alle har den samme tilliten som jeg har i en fremmed by.

For å skape en by som tar hensyn til innbyggerne og som er i stand til å endre seg, trenger vi grønne områder, likhet mellom ulike transportformer og en mennesket-først-tilnærming til byplanlegging.

Morgendagens byer må være inkluderende, tilgjengelige og bærekraftige, med fokus på mennesker fremfor biler. Å transformere dem er imidlertid ikke en oppgave for byplanleggere alene. Det krever kollektiv handling. Som borgere har vi en betydelig rolle å spille for å forme dem. Tross alt begynner byene vi ønsker i morgen med handlingene vi tar i dag.

Endringen kan skje raskere – og et godt sted å starte er å kjøre mindre, deretter å gå mer og/eller sykle og reise med offentlig transport, sparkesykler, el-sykler og delte biler.”

Besøk hele onlinegalleriet for å lære mer om hvordan vi kan lage byer for mennesker, ikke biler. 

Siste innlegg